A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint 2013-ban becslések szerint 1,2 ezer adminisztratív asszisztens volt Magyarországon. Azonban ez a szám nem tesz különbséget az irodában dolgozó asszisztensek , valamint az online munkatársak növekvő száma között. Valójában a virtuális asszisztensek gyorsan helyettesítik a hagyományos titkárnőket és az irodai személyi vagy adminisztratív asszisztenseket.

A virtuális asszisztens (VA) egy szabadúszó vagy független vállalkozó lehet, aki online dolgozik és különböző feladatokat végez az egyének vagy a vállalkozások számára. A virtuális asszisztensek sokféle szolgáltatást nyújtanak, ezek hagyományosan: adatbevitel, tartalomfeltöltés, vezetői ütemezés, szövegírás, tervezés és egyéb szolgáltatások. Általában otthon dolgoznak, sőt, sokan nem is találkoznak ügyfeleikkel személyesen.

Virtuális asszisztens: előnyök és hátrányok

Míg a Nemzetközi Virtuális Asszisztensek Szövetsége, a Virtuális Asszisztens Hálózati Fórum és más szervezetek azt mondják, hogy a virtuális asszisztensek száma növekszik, nehéz ellenőrizni az erre az iparágra vonatkozó statisztikákat. Sok virtuális asszisztens nem tartozik semmiféle hivatalos szervezethez vagy hálózati csoporthoz. Számos virtuális asszisztens csatlakozott azonban a szabadúszó portálokhoz. Több mint 5 000 virtuális asszisztens szerepel az Upwork.com-on, a Guru.com-on 74 000, a Freelancer.com-on 26 000, a PeoplePerHour.com-on pedig 5 000. A szabadúszó platformok nem foglalják magukban azokat a virtuális asszisztenseket, akiknek csak saját honlapjuk van, vagy más módokon kínálják szolgáltatásaikat.

Mivel a virtuális asszisztensek száma egyre növekszik, ismernünk kell valamennyi kulcsfontosságú előnyt és hátrányt azok számára, akik virtuális asszisztensként dolgoznak, és azok számára, akik együttműködnek velük:

  1. Dolgozni bárhonnan

A virtuális asszisztensként való munkavégzés egyik fő előnye, hogy nem függ a fizikai helyzettől. Ez a rugalmasság lehetővé teszi a virtuális asszisztensek számára, hogy otthonról, kávézókból, könyvtárakból vagy coworking irodákból dolgozzanak. Az egyetlen követelmény egy internetkapcsolat, számítógép/laptop vagy telefon. A virtuális asszisztens szakma minden olyan vállalkozás számára előnyös, amely képes bármilyen helyről dolgozni. A világ minden tájáról érkezhetnek megbízók a virtuális asszisztensekhez, és tökéletesen illeszkedhetnek a vállalkozásukhoz. Egy másik bónusz: A munkaadóknak nem kell irodai helyeket, berendezéseket vagy egyéb lényeges és költséges anyagokat biztosítaniuk a virtuális asszisztensek számára.

  1. A termelékenység növelése

A kutatások azt mutatják, hogy a távoli dolgozók termelékenyebbek. A Harvard Business Review által elemzett tanulmány kimutatta, hogy az otthon dolgozó alkalmazottak 13,5 százalékkal több hívást tartottak a Ctrip call centerén, összehasonlítva az irodában dolgozókkal. Egy tanulmány a TINYpulse-tól azt publikálta, hogy a távoli dolgozók 91 százaléka úgy érzi, hogy otthon termelékenyebb. A virtuális asszisztensek sem szenvednek az irodai zavaró tényezőktől, és hatékonyabban dolgoznak otthonról. A feladatokat más feladatok köré szervezhetik, hogy produktívabbak legyenek, ezáltal több feladatot végezzenek. Ráadásul nem kell aggódniuk a hosszú ingázások miatt a munkahelyre, amelyek elpazarolják az idejüket. A termelékenység növelése előnyt jelent mind a vállalatok, mind a virtuális asszisztensek számára.

  1. Alacsonyabb költségek

A virtuális asszisztenseket igénybe vevő vállalatok alacsonyabb költségeket élveznek: nem kell semmilyen felszerelést, fizetett képzést/szabadságot/betegállományt vagy bónuszt biztosítani. A vállalatok pénzt takarítanak meg (pl.: járulékok, adók, rezsi költség), ha szabadfoglalkozású virtuális asszisztenseket vesznek fel a teljes munkaidőben alkalmazottak helyett.

  1. A kommunikáció fontossága

A kommunikáció mind a vállalatok, mind a virtuális asszisztensek számára problémát jelenthet. A menedzser nem tud csak úgy belépni a virtuális asszisztens szobájába, és kérni egy sürgős részfeladatot, kimutatást egy projektről. Hasonlóképpen, a virtuális asszisztens sem tudja megállítani a cégvezetőt a vállalat folyosóján, hogy gyors egyeztetést tartson fontos találkozók ütemezéséről. A együttműködés gyakorlatilag megköveteli a vállalatok és a virtuális asszisztensek közötti kommunikációt szolgáló rendszerek használatát. Az e-mailek, telefonhívások, alkalmazások és feladatkezelő programok fontos eszközei annak, hogy a virtuális asszisztensek kapcsolatban maradjanak ügyfeleikkel, megbízóikkal és viszont. Azonban a személyes interakció hiánya néha nehézséget is  jelenthet.

  1. Együttműködési garancia

A szabadúszó portálok, például az Upwork vagy a Guru, valamint magyar viszonylatban a Marketingtársaság, virtuális asszisztens profiljának gyors áttekintése azt mutatja, hogy a virtuális asszisztensek gyakran több projekten dolgoznak egy időben, és akad, akiknek rövid távú feladatokat látnak el. Valójában a virtuális asszisztens szakmában a munka folyamatosságának bizonytalansága nagy kérdés.

A virtuális asszisztens számára a munka bármikor befejeződhet. De ez mindkét irányban érvényes: a virtuális asszisztenssel egy vállalkozás bármikor befejezheti együttműködését. Bár a szerződések némi védelmet nyújtanak, a legtöbb virtuális asszisztens nem kap végkielégítést, és ebben az iparágban sem léteznek védőhálók. Ráadásul a virtuális munka személyes interakciójának hiánya megkönnyítheti a szerződés felbontását, mivel sem a cégnek, sem a munkavállalónak nem kell fizikálisan látnia a másik felet.

Ezt mind azért érdemes figyelembe venni, mert a virtuális asszisztensek száma egyre növekszik, és egyre jobban helyettesítik a hagyományos irodai alkalmazottakat. Bár a távoli online munkaerőnek számos előnye van, vannak olyan hátrányai is, amelyeket figyelembe kell venni.

Szeretettel,

Andrea – Az Adminisztrátor

(felhasznált irodalom: theweek.com)


Érdekel a virtuális asszisztens szakma? Szeretnél te is belefogni, hogy végre azt csináld, amit szeretsz, méghozzá a saját szabályaid szerint? Vagy éppen van egy olyan ismerősöd, akit érdekelhet?

Rendeld meg A NAGY VA-BOOM – HOGYAN TEREMTS MAGADNAK ÁTLAGON FELÜLI EGZISZTENCIÁT AKTÍV VIRTUÁLIS  ASSZISZTENSKÉNT című ebookomat 20+ oldalas üzleti tervezővel!

A NAGY VA-BOOM - Hogyan teremts magadnak átlagon felüli egzisztenciát Aktív Virtuális Asszisztensként ebook ajándékkal