Masszívan benne vagyunk a nyárban, ami több vonatkozásban is a szabadság és a pihenés időszaka: egyrészt eltelt az első félév, ami alatt valószínűleg nem voltál nagyon pihenőn (itt nem egy átaludt hétvégére gondolok, hanem kikapcsoló, munkától elvonatkoztató pihenésre), másrészt ez a nyáriszünet ideje, ami a család szempontjából koncentrált együttlétet jelent és nyaralást.

Sok vállalkozó társam még csak azon hezitál, hogy el merjen-e menni pihenni pár napra, vagy ha el is megy, akkor mi lesz az üzlettel addig?!

Pedig létezik egy nagyon egyszerű megoldás a nyugodt pihenésre: egy virtuális asszisztens alkalmazása.

Hogyan menj el okosan szabadságra?

Ha egyszemélyes vállalkozó vagy, vagy mikro vállalkozásod van, a feladatok zömét biztosan te végzed:

 • az emaileket te válaszolod meg
 • a rendeléseket te nézed át
 • a csomagokat te küldöd ki
 • a facebookon te posztolsz
 • esetleg az üzletben is te állsz a pult mögött…

Ebben a helyzetben jogosan merül fel benned a kérdés, hogy mégis mikor tudnál elmenni pihenni, ha abban az időben be kell zárnod a boltot, mert nincs, aki kiszolgáljon/válaszoljon/ügyintézzen, stb. helyetted és ez nyilvánvalóan akkora bevételkiesést jelent számodra, hogy azt nem engedheted meg magadnak?!

Több hozzáállással is találkoztam az idei nyári időszak alatt. Volt, aki felhőtlen nyaralásáról posztolt a facebookon, hogy mennyire boldog a munkamentes szabadságán, mert míg ő külföldön nyaral, az üzletet viszi helyette a kollégája. De olyannal is találkoztam, aki nem tudta eldönteni, hogy menjen-e egyáltalán nyaralni, hiszen úgy nem sok értelme van a pihenésnek, ha a laptop és a telefon állandó ügyeletben mellett fekszik, és minden csippanásra, jelzésre felugrik és intézkedik. Ilyenkor kár is elkölteni akár egyetlen fillért is nyaralásra, hiszen hiába van ott fizikailag, szellemileg ott is folyamatosan dolgozik.

Remekül működik az, hogy egy virtuális asszisztens tartja a frontot, amíg te a szükséges pihenésedet töltöd. Hidd el, hogy működik ez a felállás, és azt is hidd el, hogy szükséges a pihenés, hiszen egy kimerült vállalkozó szükségszerűen rontani fogja a vállalkozása színvonalát.

Ha ezt átgondolod, az máris fél siker!

Készülj fel a szabadságodra

Ezt is előre be, illetve meg kell tervezni, mint az összes többi üzleti dolgodat. Az a legjobb, ha már az évtervezésnél behatárolod, hogy melyik hét az (akár több is), amikor praktikusan a legoptimálisabb a szabadságod. Vegyél számba ilyen tényezőket a vállalkozásoddal kapcsolatban:

 1. mikor van neked szükséged a következő pihenésre? Pl.: tudod, hogy nagyjából 3 havonta kimerülsz az aktív vállalkozásban; lesz egy nagyobb projekted nyár végén/ősszel ->előtte rápihennél; gyerekek/férj/feleség szintén otthon vannak…
 2. mikor van forgalomcsökkenés a vállalkozásodban? Pl.: tudod, hogy mikor van nálad uborkaszezon; szezonális terméked van; kampánymentes időszakod van…
 3. stratégiailag mikor érdemes elvonulnod? Pl.: ha minden versenytársad egymás alá akcióz a szezonális ajánlataiban -> nem kell beszállnod, inkább vonulj el a harcmezőről, és amikor ők kifulladtak a nagy csatározásban, te visszatérsz frissítőként, új ötlettel/termékkel/szolgáltatással a piacra…

Amint ezeket végigvetted, máris körvonalazódik az ideális pihenőidő. Már csak azt kell elkezdened megszervezni, hogy amíg te távol vagy, ki fogja helyetted minimálisan az üzletmenetet vinni.

Nem kell feltétlenül lehúzni a redőnyt, amíg te szabin vagy, egy virtuális asszisztens a távolléted alatt is ugyanúgy tudja végezni a feladatait, mint máskor. Ez is egy nagyszerű lehetőség neked, hisz egy tapasztalt virtuális asszisztens amúgy sincs melletted, tehát az önállósága magától értetődik, nem pánikol, hogy nem vagy bent mellette az irodában. Tiszta haszon 🙂

Szóval keress egy megbízható és tapasztalt virtuális asszisztenst, és kezd el neki kiadni azokat a feladatokat, amiket a nyaralásod alatt elvégez. Mik lehetnek ezek?

 • emailek rendszerezése, szűrése, elosztása, megválaszolása
 • facebook, instagram oldalad gondozása, rendszeres posztolás
 • blogcikkek megírása, feltöltése a weboldaladra
 • beérkezett rendelések intézése, számlázás
 • beérkezett fizetések adminisztrálása, fizetési emlékeztetők kiküldése

A nyugodt szabadságod titka, hogy a feladatokat érthetően, részletesen add át az asszisztensednek.

Minél részletesebb és egyértelműbb a feladatleírás, annál kevesebb, sőt, akár nulla kérdése sem lesz, amivel zavarni fog téged. A saját érdekedben muszáj ezt megtenned, különben nem fogja azt az eredményt hozni, amit várnál. És ilyenkor keserű tapasztalattá válik egy asszisztens igénybevétele…pedig nem is biztos, hogy az asszisztens az alkalmatlan rá. (Ajánlom figyelmedbe egy régebbi cikkemet ehhez kapcsolódóan: Valóban készen állsz a kiszervezésre?)

Last minute

Lehet, hogy későn írtam erről a témáról, ezért sorry 🙂 Ha most kaptál kedvet a nyaraláshoz, mert így már tényleg érdemes is eltölteni egy-két hetet a tengerparton (telefon és laptop és munka nélkül) egy izgalmas könyv, egy koktél és a családod/barátaid társaságában, de még nincs virtuális asszisztensed, akkor mi tegyél?

Azonnal keress egyet!

Többen szívesen vállalunk olyan eseti munkákat is, ahol nem évekre szól az együttműködés, hanem bizonyos időszakokra. Ez nem akadály. A tanácsom még az, hogy kezdjetek intenzív konzultációba a feladatokat illetően, hogy mihamarabb bele tudjon jönni az asszisztensed a munkavégzésbe, és neki se jelentsen egy Spartan Race-t a te jól megérdemelt pihenőidőd.

Pihenésre, kiszervezésre fel! Tudod, hol találsz meg, ha szükséged van egy rutinos virtuális asszisztensre! 😉

Legyen a pihenésed is produktív!

Szeretettel,

Andrea-Az Adminisztrátor