Amikor Zoli felkeresett, hogy írnék-e egy összefoglalót az Alkalmazottból Vállalkozó című könyvéről, én már 4 éve éltem a teljes idejű független szabadúszó vállalkozói életemet. Ezúton is köszönöm, hogy rám gondolt!

Olvasás közben úgy éreztem, hogy ha most gondolkoznék azon, hogy kilépjek az alkalmazotti létemből, biztos, hogy ezt a könyvet a saját bibliámként tartottam volna az ágyam mellett. Bevallom, kétszer elolvastam a könyvét. Mert annyira jó.

Annyira emberi, ahogy a saját életútján keresztül megmutatja, hogy milyen átváltozáson megy keresztül, amíg az alkalmazotti észjárást és munkamorált felváltja a vállalkozói lét. Olvasás közben az járt a fejemben, hogy magamra ismerek visszagondolva azokra az időkre, amikor kétségek közepette felmondtam a 8 órás alkalmazotti “biztos” állásomat, és a következő nap már a vállalkozásomban dolgoztam otthon. Akkor szinte fel sem fogtam, hogy mibe vágok bele, nem tudtam, hogy hogyan működik igazán egy vállalkozás, de még nem is egy vállalkozás, hanem az egyszemélyes vállalkozó személyébe sem tudtam magam beleképzelni. Csináltam, ahogy tudtam. Ijesztő volt, és zavaros. Mintha egy folyamban sodródtam volna teljesen kontrollálatlanul.

 

A könyvben Zoli végigveszi mindazokat a területeket, amelyekkel egy váltani készülő alkalmazott találkozik:

  • Alkalmazotti előnyök-hátrányok számbavétele
  • Vállalkozói lét előnyök-hátrányok számbavétele
  • Vállalkozói dilemmák, kételyek, félelmek

Ezeket mind részletesen elénk tárja, és segít a feldolgozásukban. A fejezetekben elrejtett gyakorlatok segítenek feldolgozni, megérteni és sokszor feltárni azokat a mélyen gyökerező félelmeket, amik az emberek nagy többségét visszatartja álmai állásától.

 

Nagyon szimpatikus Zoli hozzáállása a vállalkozói léthez: nem mindenkinek való. Egyetértek vele. A vállalkozói lét egy merőben más életforma, mint az alkalmazotti. De nemcsak az életforma más. A teljes gondolkodásunkat meg kell változtatnunk, hogy sikeres vállalkozók legyünk. Nekem ez az átállás 1,5 évembe telt, miután felmondtam az alkalmazotti munkaviszonyomat. Teljesen máshogy kell saját magunkra néznünk, ki kell alakítanunk egy egészséges önbizalmat, mely magabiztosságot ad az ügyfélszerzésnél, vagy a saját magunk képviseletében is. Sokszor a túlzott szerénység, a magunkba vetett hit csekély mértéke kergeti el a sikert – és az ideális ügyfeleket –  a vállalkozásunktól.

Vannak a vállalkozói létnek olyan alapkövei, melyek megszilárdításával egy olyan betonbiztos vállalkozói alapot tudsz lerakni, amire bátran építkezhetsz egészen a csillagos égig

Hogy melyek ezek, például:

  • A brand – avagy márka
  • A közösség, amit magad köré építesz
  • A saját csapatod kialakítása – alvállalkozói rendszer felépítése
  • A bizalom megalapozása, mely a legértékesebb vállalkozói valuta

 

Amikor a virtuális munkatársak, alvállalkozók részhez értem, szívem repesni kezdett

A könyvben Zoli nemhogy említést tesz a virtuális asszisztensekről, hanem konkrétan be is mutatja saját tapasztalatát, sőt, még a saját virtuális asszisztensét is meginterjúvolja, hogy ő hogyan kezdte a virtuális asszisztens vállalkozását, hogyan dolgozik, hogyan telik egy napja.

Ezúton is köszönöm Zoli, hogy ekkora helyet szenteltél a szakmánknak, sőt, tágabb értelemben a kiszervezés áldásának a könyvedben. A jövőben is gyümölcsöző virtuális kapcsolatokat kívánok – nem csak – neked! ?

A könyv további oldalai is mind 100%-ban praktikus ismereteket tartalmaznak, melyek a 21. század trendjeinek megfelelnek, és tanúsítom, hogy ezek a hosszú távon sikeres vállalkozás alapkövei.

 

Bár én nem most kezdtem a vállalkozói létemet, bátran állítom, hogy Zoli könyve többszöri olvasásra is mond nekem olyat, amin érdemes elgondolkodnom vagy újragondolnom.

Kinek ajánlom az Alkalmazottból Vállalkozó című könyvét?

  • Alkalmazottaknak, akik megszimatoltak magukban egy olyan kalandvágyat, mely bőven túlmutat a 8-5-ig tartó állásukon.
  • Kezdő szabadúszó vállalkozóknak, akik már ugrottak, de még az elején vannak, és jól jönne egy iránytű, hogy hogyan tovább.
  • Haladó vállalkozóknak, akik már akár pár éve élik a szabad vállalkozói életüket, de bizony megéltek már egy-két hullámvölgyet. Nekik ez a könyv egy kapaszkodó lesz, és nagyon ajánlom, hogy olvassák el újra és újra Zoli történetét az alkalmazotti életéről, a megpróbáltatásairól, hogy emlékezzenek arra a mozgatórugóra/eseményre/törésre, ami miatt anno váltottak.

Merítsetek erőt Zoliból, és a többi sikeres szabadúszó vállalkozóból, akik boldogok és elégedettek a vállalkozói életükkel. Nem lehetetlen! Olvasd el a könyvben.

Ha pedig többet szeretnél tudni Dallos Zoltán munkásságáról, akkor látogasd meg weboldalát: https://dalloszoltan.hu/

Legyen produktív a napod!

Szeretettel

Lukáts Andrea

Delegálási szakértő
Vezető virtuális asszisztens
Az Adminisztrátor Virtuális Asszisztencia