Amikor túljutottál a vállalkozásod elindításának nehézségein, és végre jól megy az üzlet, előbb-utóbb elkezdesz azon gondolkodni, hogyan tudnál növekedni. Ilyenkor a fókusz már nem a túlélés, hanem egy sokkal nagyobb és izgalmasabb cél: a vállalkozásod fejlesztése.  És mindezt hogyan tudod a leggyorsabban megvalósítani? Egy virtuális asszisztens együttműködésével.

A növekedésben sokszor a feladatok delegálása az első számú akadály. Hiszen sok vállalkozó munkaerő vagy infrastruktúra hiányában sokkal több feladatot vállal magára, mint amennyit valójában elbír, ez pedig a produktivitás kárára megy. Ahhoz viszont, hogy a vállalkozásod növekedhessen, elengedhetetlen, hogy a küldetésre, a bevételt termelő tevékenységekre, úgymond az átfogó képre fókuszálj, és megszabadulj azoktól a tennivalóktól, amik szükségesek ugyan, de ebben akadályoznak.

Költséghatékony növekedés virtuális asszisztenssel

A feladatok kiszervezésének az egyik legjobb és – ami még fontosabb – költséghatékony módja egy virtuális asszisztenssel való együttműködés. Egy alkalmazott felvétele nagy terheket ró a vállalkozásodra, hiszen nemcsak a járulékokat, fizetett szabadságot kell kitermelned, hanem helyet, munkaeszközöket is biztosítanod kell.

Ezzel szemben a virtuális asszisztens maga is vállalkozó, vagyis a munkavégzéshez szükséges feltételeket, eszközöket saját maga biztosítja, számlaképes, és otthonról, online végzi el a rábízott feladatokat. Megbízhatod akár folyamatos, projekt jellegű vagy alkalmi munkával is.

Miben segít pontosan egy virtuális asszisztens?

Sokféle feladatot kiszervezhetsz a vállalkozásod igényeitől függően, nézzünk ezekre néhány példát:

 • blog szerkesztés / írás
 • e-mail menedzsment
 • webshop menedzsment, termékfeltöltés
 • közösségi média felületek menedzselése
 • képek szerkesztése közösségi médiához
 • számlák kiállítása
 • adatbevitel, adatkezelés
 • gépelés, korrektúra
 • Word, pdf fájlok, illetve prezentációk szerkesztése
 • internetes kutatás
 • ügyfélszolgálat

Természetesen a lista nem teljes, ezeken kívül még számtalan más tevékenységben lehet segítségedre egy virtuális asszisztens. Ugyanúgy, ahogy a vállalkozások igényei, az asszisztensek szolgáltatásainak köre is egyénenként eltér, korábbi munkatapasztalattól, tanulmányoktól függően. Van, aki csak általános adminisztrációt vállal, de vannak, akik egy bizonyos területen megszerzett korábbi tapasztalatuknak köszönhetően specializálódnak egy-egy feladatra.

Az együttműködés eredménye

Bármilyen feladatot szervezel ki, a lényeg mindig ugyanaz: hogy több időd legyen a vállalkozásod jövőjével, stratégiájával, fejlesztésével foglalkozni. Lehet, hogy az olyan egyszerű feladatok, mint pl. egy dokumentum legépelése vagy egy közösségi média fotó megszerkesztése nem hoz közvetlenül pénzt a konyhára, de azzal, hogy a virtuális asszisztens leveszi a válladról ezt a terhet, végre arra tudsz koncentrálni, amiben igazán jó vagy, és ami a vállalkozásod jövője szempontjából a legfontosabb.

Ha pedig olyan virtuális asszisztenssel dolgozol együtt, aki specializálódott valamire, pl. SEO-barát szövegírásra, akkor a segítségével elért forgalomnövekedés számszerűsíthető is.

Akár az egyszerűbb, akár kicsit összetettebb feladatokat delegálsz, a produktivitásod minden esetben nőni fog, ami elengedhetetlen a fejlődéshez.

Érdemes hosszú távra tervezni

Bár virtuális asszisztensedet alkalmi feladatokkal is megbízhatod, mindenképpen érdemes stratégiai szemlélettel gondolkozni. Mit értek ezalatt?

A virtuális asszisztensek is vállalkozók, és szeretnének növekedést elérni. Ezért elemi érdekük, hogy következetesen eleget tegyenek a megbízók várakozásainak, és lehetőleg túl is teljesítsék azokat. Vagyis egyszerűen megfogalmazva, akkor nőnek ők is, ha a Te vállalkozásod is nő.

A közös érdek pedig egyfajta stratégiai partnerséget szül. Kezeld virtuális asszisztensedet üzleti partnerként, engedd be a kulisszák mögé, hogy jobban belelásson céged folyamataiba, és adj neki lehetőséget, hogy megoszthassa véleményét, ötleteit. Az együttműködés egy olyan hatékony eszköz, ami a következő szintre fogja repíteni a vállalkozásodat. Ha mindkét fél egy közös cél elérésén dolgozik, látványos eredmények érhetők el.

Egy virtuális asszisztens tehát – a megfelelő munkakapcsolatot kiépítve – a titkos fegyvereddé válhat a céged építésében, növekedésében, ráadásul produktivitásodat is költséghatékonyan és jelentősen növeli.

 

 

Szerző: Saccani Ágnes – Virtuális asszisztens

Ágnes Az Adminisztrátor csapatát erősíti virtuális asszisztencia tevékenységével. Ügyfélszolgálati, menedzser asszisztensi és kereskedelmi képviselői munkatapasztalatát és képességeit remekül kamatoztatja munkája során. Kedvenc feladatai közé tartoznak a kreatív teendők, mint pl. képek szerkesztése a különböző közösségi média felületekre, de az adminisztratív, termékfeltöltési, internetes kutatási feladatokban is megtalálja a kreativitást, aminek köszönhetően gyorsan és hatékonyan végzi el azokat.

Saccani Ágnes - virtuális asszisztens

Saccani Ágnes – virtuális asszisztens