Ez a cikksorozat olyan vállalkozókról szól, akik már megtették az első lépéseket, vagy akár már évek óta kiszervezik az időrabló feladataikat a vállalkozásukból. Történeteik a kezdetektől a mai napig szólnak, elmesélik, hogy ki, hogyan kezdte el a kiszervezést, és milyen feladatokat adnak át egy virtuális asszisztensnek.

Első interjúm Schirrmacher Szilviával készült, aki német magántanárként dolgozik már több, mint 20 éve. 

Mivel foglalkoztok?

Schirrmacher Szilvia: Férjem és én magántanárok vagyunk, német nyelvet tanítunk. Körülbelül 10 évvel ezelőtt kezdett el igazán növekedni a tanulóink száma, ennek az volt a fő oka, hogy megjelent a Skype, és mi elkezdtünk online is tanítani, aminek köszönhetően elértük a külföldön élőket is. Mára már az óráink döntő többségét interneten tartjuk.

Miért fordultatok virtuális asszisztenshez?

Sch.Sz.: Ahogy egyre nőtt a tanulóink száma, úgy nőtt az adminisztrációs feladatok mennyisége is, az időnk, energiánk viszont egyre kevesebb lett ezekre a feladatokra. Ráadásul egyikünk sem olyan típus, aki szívesen foglalkozik a papírmunkával. Be kell vallanom, hogy igazán érzékünk sincs hozzá, és rengeteg időt vesz el napi szinten, hogy ne ússzunk el ezekkel a feladatokkal. Nem egyszer tűzoltásszerűen, utolsó pillanatban álltunk neki az adminisztrációs munkának, amitől persze idegesek és frusztráltak lettünk. Egy idő után muszáj volt találni valami megoldást erre a problémára.

Miben tud nektek segíteni a virtuális asszisztens?

Sch.Sz.: A legtöbb adminisztráció a havi óraösszesítéssel és a számlázással kapcsolatos, hogy a tanítványok mindent időben megkapjanak. Mióta ezt Andi végzi el helyettünk, bele tudtam vágni a könyvírásba is, nemrég jelent meg a “Hogyan lehetsz te is sikeres Magántanár” című ebookom. Ehhez a könyvhöz is kapcsolódik néhány olyan feladat, amit inkább kiadok, mert elvenné az időt a második rész írásától. Ilyen pl. a megrendelések kezelése és a blogírás. A blog témáihoz Anditól is kapok jó ötleteket. Elmondom neki nagy vonalakban, miről szeretnék bejegyzést, ő pedig megírja. Én a végén csak átolvasom, ha szükséges, hozzáteszek, vagy átfogalmazok valamit, de így is rengeteg időt spórolok meg. A posztokhoz tartozó képek megszerkesztését is rá tudom bízni.

Egyéni vállalkozóként megéri nektek kiadni ezeket a feladatokat?

Sch.Sz.: Igen, abszolút, annak ellenére is, hogy nem cég vagyunk. Nekünk nincsenek alkalmazottaink, és nincs is rá szükségünk, mert annyi munkát nem tudnánk neki adni, hogy folyamatos munkaviszonyban foglalkoztatni tudjuk. Andinál nagyon praktikus, hogy pont az ilyen esetekre van árszabása/díjcsomagja, ami egyéni vállalkozóknak teljesen ideális. Annak ellenére, hogy egyéni vállalkozók vagyunk, azért mi is folyamatosan fejlődünk és fejlesztünk, most például az online tanfolyamunkon dolgozunk. Illetve említettem a könyvemet is, amelynek már a második részét írom, és egyéb szakmai terveink is vannak. Ehhez mind időre van szükségünk. Régebben nagyon bosszantott, hogy a papírmunkával kellett töltenem az időmet, amit igazából a szakmai fejlesztésekre kellene fordítanom, ráadásul egyáltalán nem élveztem, sőt, állandóan féltem, hogy valamit elrontok, mert egyszerűen nincs benne rutinom, nem áll rá az agyam.

Andi fele annyi idő alatt és jobban végzi el, mint amit én szöszöltem vele, tehát minden szempontból jó döntés, és nagyon örülök, hogy rátaláltam! A megspórolt idő alatt mi azzal tudunk foglalkozni, ami a bevételünket hozza.

Még valamit megemlítenék. Andi sokszor marketing tippeket is ad nekem, mert ebben is sokkal jobb, mint én. Én nagyon szakmai szemmel látok mindent és sokszor igazán jól jön, ha egy kívülálló elmondja a véleményét és tanácsot tud adni, mi hogyan hangzik jobban, vagy mire van inkább igénye az embereknek.

Mit javasolsz annak, aki még hezitál, hogy kiadja-e az adminisztrációs munkát egy virtuális asszisztensnek?

Sch.Sz.: Azt, hogy csak az első lépést nehéz megtenni, de nem kell félni tőle, mert sokkal hatékonyabbá teszi a munkádat, amikor csak azzal foglalkozol, amiben jó vagy és ami a bevételedet termeli.

 

Ha szeretnél többet megtudni Schirrmacher Szilviáról és férjéről, valamint a vállalkozásaikról, látogass el az alábbi weboldalakra:

Tanulj németül! – németoktatás

German Online Coach – online tanfolyam

Sikeres magántanár – E-book

 

Legyen ma is produktív a napod

Szeretettel,

Andrea – Az Adminisztrátor