Vannak a nagy vállalatok és a multik, akiknél rendelkezésre áll a nagy büdzsé, hogy üzemben tartsanak minden munkakörre/feladatkörre egy csoportot, nem beszélve a munkájukat megkönnyítő szoftverekről – természetesen mindből a prémium szint.

De mi van akkor, ha mi igen kis vállalkozások vagyunk, mondhatni mikro vállalkozások, egyszemélyes vállalkozások?

Természetesen ennek megfelelően kevesebb is a munka, illetve a feladatkörünk, ám az nem biztos, hogy ez az arányokban is pont annyival kevesebb. Kellenek nekünk is a különböző szoftverek, amik, ha lehet, legyenek online is elérhetőek, ne legyen elérhetetlen az ára, ha éppen annyira megtetszik nekünk a program, hogy arra elő is fizetnénk.

Összegyűjtöttem pár “must have” programot, amelyek az interneten is elérhetőek, nagy részük ingyenes, bár van, amelyiknél csak kipróbálási időszak létezik, de azért szerintem azoknak sem horror magas az áruk. Mindenki saját maga döntse el, hogy

  1. mennyire segíti őt az a szoftver a munkájában,
  2. mennyire használja ki,
  3. mennyire tudja elsajátítani a kezelését/felhasználását,
  4. belefér-e egy prémium verzió a vállalkozás büdzséjébe, avagy inkább több programot ötvöz az ingyenesség érdekében.

 

Képtömörítés

Képet/fotót mindenhol használunk, akár mi készítjük képszerkesztő programmal, akár fotózzuk a munkáinkat, a környezetünket, a tájat. Ha felkerülnek a képek a weboldalunkra, akkor bizony nagyon fontossá válik a kép mérete, hiszen minél nagyobb a mérete, annál lassabban fog tudni betöltődni az oldalunk (főoldal, blog, landing page-ünk, stb). Ez pedig az oldalak betöltési gyorsaságában folyó tizedmásodpercekről szóló versenyben nagy hátrányt jelenthet. Tömörítsük hát ezeket a hatalmas méretű képeinket!

TinyPNG – online elérhető képtömörítő program

Ingyenes verziója szuperül használható, arra kell csak figyelni, hogy egy kép nem lehet nagyobb 5Mb-nál, és maximum egyszerre 20db képet tudunk vele tömöríteni. Ennél kiterjedtebb tulajdonságokkal bír a Pro verziója, ami bármennyi képet tud egyszerre tömöríteni, az 5Mb limit felugrik 25Mb-ra, egy évre 25USD-ba kerül és még bezsebelhetünk egy csomó virtuális ölelést George pandamacitól is 🙂

TinyPNG tömörítés közben

George Panda ölelés

TinyPNG tömörít

Összesen 44Mb-ot szedett le nekem a képekből

Compressor.io – online ingyenes képtömörítő program

Én már jártam úgy, hogy a webáruházba feltöltendő termékekhez a gyártó akkora fotókat készített, hogy még a tinyPNG sem fogadta be őket. Ilyenkor jön jól az ingyenesen használható Compressor.io, aminél már a file méret határa 10Mb. Úgy is szoktam csinálni, hogy a teljesen nyers fotót a Compressor.io-ba töltöm, ő leveszi kb. a 70-80%-át a képnek, ám, ha az még mindig 1Mb fölött van, akkor veszem a tinyPNG-t, és ő még levesz róla pár Kb-ot. Így már van is egy minőségromlás nélküli, szuper méretre tömörített fotóm, ami mehet is fel a webáruházba.

Compressor.io dolgozik

Compressor.io dolgozik – -74%

ShortPixel – online képtömörítő WordPress bővítménnyel

Ez a program azon kívül, hogy online tömörít, még a WordPress oldaladon lévő képeid is karban tartja. Van egy bővítménye, ami a WordPress oldalakon remekül működik. Az ingyenes verziójába online egyszerre 50db képet tudsz feltölteni, aminek darabja nem lehet nagyobb 10Mb-nál. A fizetős változatok lényegesen több lehetőséget nyújtanak, különböző csomagokban.

Én leteszteltem a weboldalamon, 62%-ot leszedett még a képeimből. Szép munka!

ShortPixel robot szépen szedegeti le a Kb-okat

Képszerkesztők

Hidd el, hogy te is meg tudsz szerkeszteni egy nagyon látványos, “szem-odaragasztós” promóciós képet a facebook hirdetéseidnek, cover képednek, vagy bárminek, aminek szeretnél. Nem végeztél el egy grafikai iskolát, vagy nincs is rá igényed, csak szeretnél gyorsan egy trendi képet? Az az ajánlatom, hogy vagy küldd el nekem az igényedet, és megcsinálom, vagy böngéssz az alábbi programok között, és merülj el bennük. Előre figyelmeztetlek: ha elkapod a fonalat, nem fogsz tudni kijönni belőlük! Beszippant az alkotás mámora, a szépség, a vizualitás, ám, ha ez mind a munkád rovására megy, akkor inkább add ki nekem és megcsinálom helyetted 😉

Canva – a mára klasszikussá vált képszerkesztő

Ezzel kezdtem a kreatív pályafutásom. A szívem csücske, imádom! Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy egyre jobban vesznek el az ingyenes verzióból lehetőségeket, ingyenesen felhasználható vektorképeket, betűtípusokat, természetesen próbálnak ők is rávenni minket arra, hogy fizessünk elő. Bevallom, elő is fizetnék, ha nem tudnám ötvözni más programokkal, és így ami náluk a Pro változatban van, azt helyettesítem más online program Free lehetőségével. De, nem sok a díja, van a fizetős fajtájának két hét próbaideje, mielőtt meg kellene venned, tehát még ki is tudod próbálni, hogy kell-e az neked, vagy sem.

Canva képszerkesztő

Canva – egy munkám vele

 

Picmonkey – egy kis extra az online képszerkesztők között

Ezzel a képszerkesztővel nem csak feliratokat, vektor grafikákat tudsz a képedre rakni, hanem mint egy mini-photoshop, tudsz benne hajszínt, szemszínt változtatni, kijavítani a bőrhibákat egy profilképen, egy kicsit feltuningolni az ajkakat. Ennek is sok funkciója már csak a Prémium változatban érhető el, de azért ezzel remek dolgokat lehet művelni ingyen is. Hatalmas ingyenes betűtípus-készlete van, szuper grafikái, amit mindig az aktuális évszakhoz, vagy világeseményhez, vagy időszakhoz készítenek. Most például jobbnál jobb halloween-es betűtípusok, sablonok és grafikák közül tudsz választani.

Egy Happy Birthday-promóm a picmonkey-val

 

Videókészítők

Itt most ne a videóvágó-programokra gondolj, hanem olyan online videókészítő-programokra, melyek segítségével te is el tudsz készíteni egy rövid, pár másodperces kis promó videót a vállalkozásodról, az aktuális ajánlatodról vagy az új termékedről.

Animoto – kisvideó-szerkesztő

Nagyon jó kis eszköz, villámgyorsan tudsz vele képekből, vagy akár általad felvett videókból egy kis animált összeállítást csinálni. Egy baja van csak az ingyenes verziójának, hogy rárakja a hatalmas vízjelét, ami elég zavaró. De hát ez van, valahogy neki is meg kell élni az üzleti életben, havi 8USD-ért már előfizethetsz náluk, és máris lekerült a vízjel. Azért szerintem nagyon jó lehetőség, ha betervezed, hogy a következő hónapra előfizetsz, és legyártasz egy jó pár kisvideót, amit aztán bármikor, ütemezve felhasználsz. Érdemes átgondolni.

Én is készítettem egy kisvideót – vízjellel, amit a Facebook oldalamon megnézhetsz. Ja, és zenét is keverhetsz alá!

Animoto videókészítő

Készítem a promóciós kisvideómat

PowToon – animációs videókészítő

A kedvencem! Ezzel a kis videószerkesztővel igazán jól lehet szórakozni 🙂 Egyszerűen és gyorsan állíthatsz össze vele rólad szóló animációs videókat, nagyon kreatív módon, zenével, feliratokkal. Az ingyenes verzió csak standard minőséget enged letölteni, és a vízjele is ott virít a sarokban, de bármikor előfizethetünk rá 19USD/hó-ért. Ha szeretnénk…

Az elkészült animációs videómat szintén a Facebook oldalamon, valamint itt nézheted meg 🙂

PowToon animációs videókészítő

Készül az animációs videóm a PowToon-nal

 

Inspirálódás

Amikor a vállalkozásunk színeit szeretnénk megalkotni, elég nehéz 3-4 összepasszoló színt találni a nagy színskálából, egyedül. Ehhez hoztam segítségül a következő oldalt, ahol számos harmonikus színpalettát találhatsz, és kiválaszthatod, hogy hozzád, az üzletedhez, szolgáltatásodhoz melyik illik a legjobban.

DesignSeeds – színpaletta gyűjtő oldal

Rengeted színpalettát találsz az oldalon, színkódokkal ellátva. Ez azért hasznos, mert a színkód alapján minden platformon, grafikán pontosan be tudod állítani azt a színárnyalatot, amit te használsz a vállalkozásodban. Ez hozzátartozik az arculatodhoz, és a brandedhez is. A szín is a brand része, a betűtípuson és a logón kívül erről fogsz eszükbe jutni kapásból a vevőidnek, érdeklődőidnek, vagy a leendő vevőidnek, akiknek még csak a hátsó kisagyukba férkőzöl be azzal, hogy sűrűn látják az arculati elemeidet és ezzel beazonosítják veled. Ha éppen szükségük lesz arra a szolgáltatásra/termékre, amit kínálsz, eszükbe fogsz jutni egy hasonló színárnyalatról.

Egy kis segítség az oldalhoz, hogy ne kelljen neked kikeresni: a Blog menüpontban találod a színkódos palettákat.

 

Folyt. köv., még több hasznos irodai programmal…

 

Addig is: legyen ma is produktív a napod

Szeretettel,

Andrea – Az Adminisztrátor


Érdekel a virtuális asszisztens szakma? Szeretnél te is belefogni, hogy végre azt csináld, amit szeretsz, méghozzá a saját szabályaid szerint? Vagy éppen van egy olyan ismerősöd, akit érdekelhet?

Rendeld meg A NAGY VA-BOOM – HOGYAN TEREMTS MAGADNAK ÁTLAGON FELÜLI EGZISZTENCIÁT AKTÍV VIRTUÁLIS  ASSZISZTENSKÉNT című ebookomat 20+ oldalas üzleti tervezővel!

A NAGY VA-BOOM - Hogyan teremts magadnak átlagon felüli egzisztenciát Aktív Virtuális Asszisztensként ebook ajándékkal