Az emberek különböző megközelítéseket preferálnak a munka szervezésére vonatkozóan. Néhányan szívesen dolgoznak egyedül, míg mások inkább valakivel együtt. Mindazonáltal mindkettőnek megvannak az előnyei, és néha az adott feladattól függ, hogy éppen milyen munkavégzésre van szükség.

Egyéni munka

Általában a programozók exponenciálisan gyorsabban kódolnak, minél kevesebben zavarják őket; a tervezők egymagunkban végzik a legjobb munkát; a szövegírók ritkán dolgoznak együtt, és amikor igen, az ritkán megy jól. De ez nem mindenkire vonatkozik. Biztos vagyok benne, hogy egy újság szerkesztősége, vagy egy nagy marketingcég munkatársai szeretnek együttműködni, csapatként dolgozni.

Azonban néha a saját magunk által végzett munka nem választás kérdése. Lehet, hogy egy szabadúszó vagy, vagy az egyetlen marketingszakértő a cég marketingrészlegében, vagy talán ügynökként dolgozol és nem akarsz megosztani információt más emberekkel. Függetlenül a munkakörödtől vagy a beállítottságodtól, vannak előnyei annak, ha egyedül dolgozol.

Ha egyedül dolgozol, rendkívül hatékony tudsz lenni

Nincs olyan, hogy rossz ötlet, amikor egyedül dolgozol. Az egy csodálatos érzés, amikor valami olyat hozol létre vagy teszel, amire a szíved vágyik, és abban senki nem akaszt meg egy percre sem – nincs vita arról, hogy melyik betűtípust, színt kellene használni inkább, vagy milyen cselekvésre kellene ösztönözni még jobban az érdeklődőket a több kattintás érdekében. Csak te, a saját ötleteid és bizalmad a saját döntéseidben.

Gyorsan végzed el a feladatokat

Nem kell más emberekre várnod, mert amikor befejezed a munkádat, a projekt is befejeződött. A projekt szétbontása különálló részekre, és a tagok kinevezése projektmenedzsereknek a leginkább hozzáillő feladatokhoz, gyakran alkalmazott stratégia.

Nincsenek nagyobb konfliktusok

Szerencsére nincs konfliktusod senkivel, miközben egyedül dolgozol. Az önálló munka ideális lehet, ha olyan személy vagy, aki kerülni kívánja a konfliktusokat, vagy ha olyan rendkívül érzékeny ember vagy, aki nem irányítja az akaratát, frusztrálja a konfrontálódás, és tisztában van azzal, hogy nem tud kiállni magáért másokkal szemben.

Te kapod az összes elismerést

A hitelesség elismerése olyan kincs, amit a legtöbb ember keres az életében, és az is lehetséges, hogy pont ezért dolgozik egyedül – vagyis azt jelenti, hogy teljes elismerést kapsz munkádban. Mint ismeretes, amikor a munkavállalók tudják, hogy erőfeszítéseiket értékelik, az megnöveli önbecsülésüket és elégedettségüket a munkájukkal kapcsolatban. A munkájukkal kapcsolatos jobb hozzáállásuk arra ösztönzi őket, hogy minőséget és termelékenységet kívánjanak elérni minél magasabb szinteken.

Csapatmunka

A legtöbb kezdő vállalkozónak, és azoknak az embereknek, akik gyorsabban akarnak haladni pályafutásuk útján, egy csapat munkája a legjobb módja annak, hogy a legtöbbet tanuljon, és az elsajátított ismereteket a leggyorsabban hasznosítsa. A csapatmunka a legimpozánsabb projektek sarokköve. Oly sok olyan projektet indítunk el, amelyeket nem tudtunk volna megtenni, anélkül, hogy összeállítanánk egy csapatot. Például egy marketingstratégia megfelelő megalkotásához és kivitelezéséhez tapasztalatom szerint legalább egy marketinges és egy marketingasszisztens csapatunkája vezet megfelelő és megfelelően gyors eredményhez a vállalkozás tekintetében. A kollégákkal folytatott meetingeken az ügymenet változhat, irányt válthat, vagy akár megszülethet belőle egy következő projekt is. Rengeteg előnye van a csapatban való munkavégzésnek, és biztos vagyok benne, hogy ezek közül legalább egyet már tapasztaltál.

A kreatív ötletek tartós áramlása

Amint fent említettem, az ötleteket gyorsabban életre keltjük a kollégákkal való együttműködés során. Ha együtt ötletelünk, nagyon kreatív és eredeti ötleteket kaphatunk. Mindenkinek más nézete van ugyanazon témáról, ami igazán sokszínűvé teheti a projektet, vagy éppen más szempontból való megfontolást tesz lehetővé.

Szakértői nyomás

A szakértői nyomás – a pozitív értelmében – előnyös a csapatmunka során. Ha van határidő, amit be kell tartani, valamint meghatározzuk a jogköröket egy-egy feladatra, és ezt mindenki komolyan veszi a projekt sikeressége érdekében, a munkatársak biztosan felelősséggel tekintenek majd a feladatukra. A körülöttünk lévő emberek motiválhatnak minket a munkavégzésünk során. Mindig megpróbálunk kulcsfontosságú teljesítménymutatókat és határidőket meghatározni annak érdekében, hogy még jobban sikerüljön elérnünk a kívánt eredményt, és végiggondoljuk, hogy mit kell ugyanígy, vagy épp másképpen tennünk annak elérése érdekében. Az összes csapattag fontosságának kinyilvánítása, és a megfelelő elvárások meghatározása rendkívül fontos.

Végül: ha szükséges, kiadni a kezünkből a gyeplőt

Néha jó visszalépni, és hagyni, hogy a többiek vigyék a szekeret. Okos viselkedés, ha bevalljuk hibáinkat, hiányosságainkat, és hagyjuk, hogy más emberek ötletei, ismeretei adjanak lendületet a projektnek. A hiba nem a világ vége! És rengeteg bátorság és bölcsesség kell a hibázás belátásához, és hogy mások nyújtottak nekünk segítséget. Minden jó, ha a vége jó, a csapat számára senki sem fog attól kevesebbet érni, hogy belátja, miben hibázott és szeretne segítséget kérni. Egy csapatban rögtön ott vannak a társak, akik felkarolnak, új lendületet, motivációt adnak nekünk, és mi máris sikeresen végezhetünk el egy másik testhezálló feladatot.

Mindent egybevetve, nincs egyértelmű győztes a kettő között, ez preferenciák kérdése, és az, hogy mi működik jobban a számunkra.

…bár be kell vallanom, hogy én a csapatban hiszek, és ezért is tudok jól együttműködni mind távoli asszisztens kollégáimmal, mind az ügyfeleimmel.

Ne feledd:

Nem kell egyedül viselned a terheket…a munkamegosztás minden esetben produktivitást eredményez!

Legyen ma is produktív a napod!

Andrea – Az Adminisztrátor